Un espai útil per a les persones amb inquietutds o necessitats de benestar i millora física, psicològica, social i espiritual.
Un ambient en què contactar amb la realitat natural, la tranquil·litat, el descans, el tretrobament...
Un lloc per a poder desenvolupar accions i activitats sanes, sanadores, productives i beneficioses...
Importància per a al salut
Hi ha diversos estudis com els de Rober Ulrich, Clare Cooper, Marcus i Adrian Burton publicats en la revista científica The Lancet Neurology que ja parlen dels beneficis d'aquests tipus d'espais, amb resultats de més de 30 anys sobre els efectes positius fefaents.
L'American Horticultural Therapy Association (AHTA), assumeix que els jardins terapèutics són espais configurats amb plantes, pensats i dissenyats per a facilitar la interacció amb els components sanadors de la natura. Pretenen generar una sèrie de sensacions, emocions i sentiments que sumen, en conjunt, processos psiconeurofisiològics favorables causats per l'estimulació sensorial, la relaxació i la calma que procuren (entre d’altres aspectes) i, per tant, que s'activen també processos psiconeuroinmunològics tan necessaris per a enfortir els efectes de tractaments mèdics o abordatges terapèutics diversos, o, si més no, recuperar harmonia vital i personal.
Importància espiritual
D’altra banda, en totes les tradicions espirituals del món, la natura, el enjardinaments o les plantes en sí mateix, tenen un paper rellevant. Històricament, des dels albors de la humanitat, hi ha jardins o fenòmens antropològics i espirituals relacionats amb els vegetals o els espais naturals, en totes les cultures i civilitzacions arreu del món. Així, els jardins terapèutics són també espais per a un ús espiritual, i per tant, beneficiosos o necessaris per a la pròpia fe, la relació amb el món i el sentit de la vida. La intel·ligència moral i l’espiritualitat per a moltes persones és un camí de sanació i de retrobament amb els conseqüents efectes psicosomàtics favorables abans esmentats, com també per la integració d’aspectes, com ara la mort, la malaltia, la transcendència i la fe en Deu, o aspectes transpersonals segons les vivències i creences de cadascú.
Tipologia
A grans trets, podem distingir el jardins terapèutics en dos grups: per l’estructura i conformació (influència de la geometria, les formes, el disseny, la dimensió, els components vegetals o animals, etc.) i per l’activitat i accions de tipus terapèutic que s’hi desenvolupen (Reestructurants que ajuden a trobar l’equilibri corporal, i rehabilitants que tenen un efecte coadjuvant en els tractaments o processos terapèutics en general, o ambdós tipus alhora). En qualsevol cas, jardins terapèutics en pot haver tants com dissenyadors, objectius plantejats, necessitats, possibilitats dels llocs o tipus d’usos desitjats, etc. Al capdavall, un jardí pot ser terapèutic simplement si així volem que hi siga.